Kersen
Vol passie en met veel kennis telen we voor u de grootste en lekkerste kersen! Heeft u onze ‘beroemde’ Zeeuwse kersen al eens geproefd? Uit het hele land komen mensen hiervoor bij ons langs. De grote donkere, heerlijk zoete kersen hebben naam gemaakt bij onze klanten.
Van bloesem tot kers
In het voorjaar, vanaf maart ongeveer, beginnen de kersenbomen knopjes te krijgen. In de maand erna komen de eerste bloemetjes te voorschijn. In de 3 hectare kersenbomen is dat een prachtig gezicht! Kersenbomen bestuiven elkaar maar om dit te bevorderen plaatsen we elk jaar kasten met bijen in de boomgaard. Als er geen bestuiving plaatst vindt in de bloemetjes worden het geen kersen, dit is dus een heel belangrijk proces.
Kersen rassen
Er worden veel verschillende soorten kersen geteeld. Deze worden verdeeld in twee groepen, de ’tafelkers’, ook wel de zoete kersen genoemd en de ander groep zijn de ‘krieken’, deze smaken erg zuur. Bij Boomgaard de Zoete Kers vindt u alleen de zoete kersen uiteraard! Krieken worden niet gebruikt om zo te eten maar zijn wel verwerkt in bijvoorbeeld kersenbier of confiture. De kersen die heerlijk zoet zijn en daarom vooral uit het vuistje gegeten worden vindt u in veel verschillende soorten. De bekendste rassen zijn Cordia, Burlat, Merchant, Regina en Karina. Deze zijn donker, groot, vlezig en erg zoet van smaak.
Bescherming kersenbomen
Als u onze kersen kent dan weet u hoe lekker deze smaken. Helaas bent u niet alleen… Als we de bomen open en bloot zouden planten in de boomgaard heeft menig vogelsoort een feestmaal. Om te voorkomen dat er allemaal gaatjes in de kersen komen beschermen we deze door ze in een grote ‘kooi’ te planten. Vogels en konijnen maar ook de wind proberen deze kooien elk jaar weer klein te krijgen. Het is daarom van groot belang dat we ze goed onderhouden.
Fruitteler zijn in Nederland is een lastig vak door het wisselende weer. Ons kikkerlandje staat bekend om de vele kou en regen, zelfs wanneer het eigenlijk al warm zou moeten zijn. Kersen hebben natuurlijk water nodig om te groeien maar teveel en/of te harde regen kan de kers lelijk beschadigen! Om dit te voorkomen hangen we aan het begin van het seizoen regenkappen over de bomen heen.
Kersen rijp om te oogsten
In juni zijn vaak de eerste soorten kersen rijp. Omdat we zo lang mogelijk willen genieten van die heerlijke kersen telen we zo’n 15 verschillende rassen. Deze rassen worden vooral uitgekozen op smaak maar ook op tijd van oogsten. Zo zijn de eerste kersen rassen rijp in juni en de laatste pas in augustus.
Nu denkt u misschien, en de Mei kers dan? Dit is een oud ras wat bij liefhebbers erg bekend is. Deze kers heeft een zure smaak en we hebben er daarom voor gekozen om deze niet te telen. Heel af en toe zijn er in mei al kersen maar dit is alleen als het een erg warm voorjaar is geweest en de ‘juni’ kersen wat eerder rijp zijn dan gewoonlijk.
De kersenbomen gaan maar een aantal jaar mee. Om kwaliteit te behouden worden er regelmatig nieuwe bomen geplant. Ook word om de zoveel jaar van plaats gewisseld met het pompoenen land of ligt het land een tijdje braak. Dit doen we voor het behoud van de grond en de kwaliteit van leven van onze bomen en planten.
Wanneer start het komende kersenseizoen?
Wilt u als eerste weten wanneer het komende kersenseizoen start? Houd dan onze social media in de gaten!
Tip: wilt u zelf heerlijke jam, sap, confituur of taarten maken van onze kersen? Wij bewaren speciaal hiervoor de iets minder mooie kersen!
(Het aanbod jamkersen is niet altijd even groot, wilt u van te voren bestellen? Neem dan contact met ons op)